Idézet a 2004-es Tükör beharangozójából:  "Kiadványunk célja, hogy bemutassa a a Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetségét (NYEOMSZSZ) a tizenhárom tagország ismertető írásain keresztül. Nem törekedtünk arra, hogy egységesítsük az ismertetőket, inkább az volt a szándékunk, hogy minden ország úgy mutatkozzon be, azt mondja el magáról, amit fontosnak tart.

Így a  NYEOMSZSZ Tükörben igen gazdag és sokszínű anyagot prezentálunk, mely bőséges információforrás és érdekes, tanulságos olvasmány mind a nyugati szórványban élő, mind a Magyarország határain belül és kívül élő olvasók számára.

A NYEOMSZSZ 2001. novemberében alakult a stockholmi Magyar Házban, ahol a meghívott országok képviselőinek túlnyomó többsége elfogadott egy közös szándéknyilatkozatot, majd alapszabályt, mely a Szövetség fő céljaként a magyar nyelv, a kultúra és a hagyományok ápolását  jelöli meg.
A teljesség kedvéért közöljük a legfontosabb dokumentumokat is, mégpedig a 2002. decemberében elfogadott Memorandumot, valamint a stockholmi alakuló gyűlés és a budapesti közgyűlés jegyzőkönyvét.

Mint minden egyéb adatokat tartalmazó gyűjtemény, idővel a NYEOMSZSZ Tükör is kiegészítésre szorul. Ezért ajánljuk az olvasók figyelmébe a Szövetség rendszeresen frissített honlapját, mely naprakész információval, elérhetőségekkel és kapcsolódásokkal várja a látogatókat." 

A NYEOMSZSZ Tükör először csak elektronikus kiadásban jelent meg, de még 2004-ben a nyomtatott kiadás is lehetségessé vált.