Portugál-Magyar Együttműködési Egyesület

 

PORTUGÁLIAI  HELYZETKÉP

A Portugál-Magyar Együttműködési Egyesület 2014-ben azért jött létre, hogy Kondor Lajos fatimai, és a Fatimai Magyar Kálvária kapcsán végzett munkájának emléket állítson. Az alapgondolat megfogalmazása után tevékenységi körük bővült.

Portugáliában 2015 szeptembere óta működik szombat délelőttönként "vasárnapi iskola", leginkább a Lisszabonban élő magyar vagy félig magyar gyermekek számára. A foglalkozásokon összesen 15-20 gyerek vesz részt, ezek a foglalkozások gyakran családi délelőttökké alakulnak át.

Október óta havonta egyszer táncházat tartanak, amelyre magyarok és portugál érdeklődők hasonló arányban érkeznek. Filmklubot eddig kétszer szerveztek. Tavaly májusban a Liza, a rókatündért vetítették, idén februárban  az Anyám és más futóbolondok a családból c. alkotást nézhették meg az érdeklődők. Újabb filmeket választottak, aminek  több oka is van: ezek kitűnőek, a régiek meg elérhetők interneten, de a legfontosabb,  hogy az újakkal az ottani fiatalok is jobban tudnak kapcsolódni a magyar kortárs kultúrához.  A vetítések ingyenesek voltak, a teremhasználatért azonban néhány euró adományt kértek. Az eseményt a facebookon hirdették meg, és biztattak mindenkit a programon való részvételre. A filmklubokon magyarok és portugálok egyaránt megjelentek.

Nyaranta magyar főzőtanfolyamot  is szerveznek, leginkább portugál érdeklődők számára. A főzőtanfolyamot Lukács Antoinette elnök-asszony szervezte az elmúlt évben. Gulyásleves, lecsó és vargabéles szerepelt a menüben. A nagykövetségről érkezett egy szakácsnő segíteni  a nagyszerű ötlet kivitelezésében. A főzés bemutató jellegű volt, a vendégek nézték és jegyzeteltek, majd közösen elfogyasztották a «végeredményt». Ezen az eseményen a kb. 60 fős társaság megismerkedett a magyar konyha ízvilágával. A program ingyenes volt, némi adománnyal mindenki hozzájárult az eseményhez, pl. ebből fizették a terembért. Az alapanyagokat és a bort a követség biztosította a programhoz.

A Lisszaboni Magyar Nagykövetséggel szorosan együttműködve vesznek részt kulturális programok szervezésében Az egyesület létszáma 20-25 fő között mozog, amely az egyébként kis létszámú lisszaboni magyar közösséget tekintve, még rejt magában több lehetőséget. Az Egyesületnek kevés aktív tagja van, ugyanakkor most végre van lehetőség a bővítésre, mivel a magyarországi támogatás következtében változatosabb programokat, és a tagsággal járó több előnyt tudnak felajánlani az itt élő magyaroknak.

Az események helyszíne a St. Andrew's shot egyház ingatlana, amelyet adományos alapon  bérelnek és ideális abból a szempontból is, hogy a templom mögötti teremhez konyha és egy kis kert is tartozik.

A vasárnapi iskola foglalkozásai szombat délelőttönként 10.30-13.00 óra között zajlanak. Korosztály szempontjából jellemzően 3-8 év közöttiek a gyerekek. Próbálkoztak csoportbontással, de a létszám túl alacsony volt, illetve azt tapasztalták, hogy a különböző korosztályú gyermekek kifejezetten élvezik egymás társaságát.

Havonta egyszer sikerül megszervezni egy külön órát a kisiskolásoknak, akik már tudnak vagy éppen tanulgatnak írni. Velük a Balassi-füzetekből (5. Játssz velünk!) "tanulnak", melyet kiegészítenek beszélős-mesélős játékokkal. Szebegyinszki Kinga  KCSP ösztöndíjas igyekszik az órákat minél játékosabbá tenni.  Mivel az iskola helyszínén kert is található, ezért jó idő esetén kint tartózkodnak, hiszen a foglalkozások elején szükség van mozgásos játékokra (körjátékok, fogócska,  mondókák,  párkeresés kártyákkal, amihez mozogni, beszélni is kell, stb.)
Amikor az első ösztöndíjas megérkezett 2015 szeptemberében, a Balassi Intézetből érkezett könyv- és eszközcsomag is. Ez tartalmazta a Balassi-füzeteket, néhány magyar nyelvkönyvet, szótanuló  kártyákat, kockákat,  amelyeket rendszeresen használnak a mai napig is. Kinga ezen kívül az interneten keresgél, és az évszakokhoz, ünnepekhez igazítja az anyagokat. Mivel a gyerekek csak hetente vagy kéthetente járnak, és elég kicsik, sokat ismételik a mondókákat és a játékokat is. A foglalkozások általában rajzolással vagy valamilyen egyszerűbb kézműves tevékenységgel zárulnak. Ritkán sikerül táncot is tanulniuk az egyik apuka segítségével, aki néptánctanár.

Portugál-Magyar Együttműködési Egyesületnek az is a célja, hogy a gyerekek szeressenek egy olyan társaságba járni, ahol a magyar nyelvet használják. Mivel a szülőknek is szükségük van egy ilyen közegre, a foglalkozások egyre inkább családi eseménnyé változnak. A szülők főznek, és a foglalkozás végeztével közös ebédre kerül sor, sőt - ha megtehetik - késő délutánig is ott maradnak.

Portugál-Magyar Együttműködési Egyesület szeretne új kapcsolatokat kiépíteni elsősorban Spanyolországgal és Brazíliával, de egyelőre ehhez még az Egyesületnek meg kell erősödnie, hogy érdemi lépések történhessenek.