Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége

Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége

Franciaországi Magyarok Szövetsége

Látogasson el honlapunkra...

Tovább...

Első közös találkozásunk a Nyugat-európai magyar szervezetekkel 2014. szeptemberében Felsőpulyán történt. Akkor még vendégként, a NYEOMSZSZ meghívására vettünk részt a közgyűlésen, mint Franciaország képviselői. Ez alkalommal kaptuk a felkérést egy FRANCIAORSZÁGI SZÖVETSÉG megalapítására.

Az előkészítő folyamat során skype-konferenciák, hosszas levélváltások és telefonos egyeztetések zajlottak. Létrehoztunk az internet segítségével egy google felületet a kommunikáció megkönnyítése érdekében, ahová mindenki szabadon feltölthette a saját egyesületére vonatkozó dokumentumokat, illetve a jövőben megalakulandó szövetséggel kapcsolatos kérdéseit, javaslatait. Megkezdődött tehát az alapszabály kidolgozása. Hosszú hetek és néhány hónap munkájának eredményeképpen 2015. május 9-én, Aix-en-Provence-ban, 5 francia-magyar egyesület résztvételével megalapításra került: a FRANCIAORSZÁGI MAGYAROK SZÖVETSÉGE (FRAMOSZ).

A Vasarely Múzeum adott helyet a három napos üléssorozat lebonyolítására – ezzel is jelezve az esemény fontosságát -, ahová a tiszteletbeli konzul úr, Pierre Vasarely is ellátogatott és egyben védnökséget is vállalt a FRAMOSZ felett.

Szövetségünk létrejöttében nagy szerepe volt Bihari Szabolcsnak, Klement Kornélnak és Kovásznay Ádámnak, akik óriási segítséget nyújtottak és szakmai tapasztalataikkal nagyban hozzájárultak a Francia Szövetség alig több, mint félév alatti megalakulásához. Kornél és Ádám személyesen is jelen voltak a számunka „történelmi pillanatban”, ahol az alapkő letételén túl, a tisztségviselők megválasztására is sor került. Minden egyesület képviseltetve van az elnökségben.

Kik is vagyunk mi tulajdonképpen?
Strasbourg, Grenoble, Aix-en-Provance, Lyon, Cote d’Azur egyesületei közösen határozták el, hogy égető szükség van Franciaországban egy olyan magyarok érdekeit képviselő szervezetre, melynek segítségével közös céljainkat együttes erővel tudjuk megvalósítani.

Elindult az egyesületek közötti programok egyeztetése, különböző társulatok fellépéseinek összehangolása, és egymás között a szálak szorosabbra fűzése érdekében közös kirándulás szervezése. Mindez a FRAMOSZ hivatalos bejegyzési procedúrájával párhuzamosan zajlott. Ez azt jelenti, hogy meg kellett várnunk, amíg a francia gyakorlatnak megfelelően megjelenik a Hivatalos Közlönyben, a Bulletin Officiel-ben, melyre június 2-án került sor. Non-profit egyesületként fő célunk, a magyar kultúra hagyományainak ápolása és a magyar nyelv megőrzése, melyet mindennapi használaton túl, oktatással is szeretnénk fejleszteni vasárnapi iskolák keretében.

Munkánkat a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasai is segítik, akik elsősorban az öt egyesület között megosztva tevékenykednek majd Párizs, Lyon és Nizza székhellyel, de munkájukat lefedik egész Franciaországot. Egy tavalyi és két új ösztöndíjas felett vállaltuk a mentorságot, akik bemutatása már megtörtént és hozzá is láttak feladataik ellátásához. A FRAMOSZ létrejöttének köszönhetően sikerült megalkotnunk egy rendszert, melynek alapján a KCSP-sek utazásaikkal (így személyes jelenlétükkel), adott esetben egymás helyettesítésével színesíthetik a felkínált programokat, hiszen mindannyian különböző kompetenciákkal rendelkeznek.
Jelenleg a szövetség egyik fő feladata, megismertetni a FRAMOSZ-t, és jó hírnevet szerezni neki. Célunk, minél hamarabb felzárkózni Franciaországi Magyarok Szövetséget a már rutinosan működő Nyugat-európai országos magyar szervezetek sorába. Már most érkeztek pozitív visszajelzések a Franciaországban működő magyar egyesületek részéről, hogy érdeklődnek a szövetség iránt. Az ő tagfelvételükről majd a 2016-os tavaszi közgyűlés dönt.

Mivel a feladat nagy, mi pedig még kezdők vagyunk, számítunk a Nyugat-európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége tagszervezeteinek segítségére és támogatására. Szeretnénk hozzájárulni az európai magyarság közös céljainak előmozdításához, például a Diaszpóra Tanácson történő résztvétellel is.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, további értékes információkért látogasson el honlapunkra.