Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége

Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége

Portugál-Magyar Együttműködési Egyesület

Látogasson el honlapunkra...

Tovább...

PORTUGÁLIAI HELYZETKÉP

A Portugál-Magyar Együttműködési Egyesület 2014-ben azért jött létre, hogy Kondor Lajos fatimai, és a Fatimai Magyar Kálvária kapcsán végzett munkájának emléket állítson. Az alapgondolat megfogalmazása után tevékenységi körük bővült.

Portugáliában 2015 szeptembere óta működik szombat délelőttönként “vasárnapi iskola”, leginkább a Lisszabonban élő magyar vagy félig magyar gyermekek számára. A foglalkozásokon összesen 15-20 gyerek vesz részt, ezek a foglalkozások gyakran családi délelőttökké alakulnak át.

Október óta havonta egyszer táncházat tartanak, amelyre magyarok és portugál érdeklődők hasonló arányban érkeznek. Filmklubot eddig kétszer szerveztek. Tavaly májusban a Liza, a rókatündért vetítették, idén februárban  az Anyám és más futóbolondok a családból c. alkotást nézhették meg az érdeklődők. Újabb filmeket választottak, aminek  több oka is van: ezek kitűnőek, a régiek meg elérhetők interneten, de a legfontosabb,  hogy az újakkal az ottani fiatalok is jobban tudnak kapcsolódni a magyar kortárs kultúrához.  A vetítések ingyenesek voltak, a teremhasználatért azonban néhány euró adományt kértek. Az eseményt a facebookon hirdették meg, és biztattak mindenkit a programon való részvételre. A filmklubokon magyarok és portugálok egyaránt megjelentek.

Nyaranta magyar főzőtanfolyamot  is szerveznek, leginkább portugál érdeklődők számára. A főzőtanfolyamot Lukács Antoinette elnök-asszony szervezte az elmúlt évben. Gulyásleves, lecsó és vargabéles szerepelt a menüben. A nagykövetségről érkezett egy szakácsnő segíteni  a nagyszerű ötlet kivitelezésében. A főzés bemutató jellegű volt, a vendégek nézték és jegyzeteltek, majd közösen elfogyasztották a «végeredményt». Ezen az eseményen a kb. 60 fős társaság megismerkedett a magyar konyha ízvilágával. A program ingyenes volt, némi adománnyal mindenki hozzájárult az eseményhez, pl. ebből fizették a terembért. Az alapanyagokat és a bort a követség biztosította a programhoz.

A Lisszaboni Magyar Nagykövetséggel szorosan együttműködve vesznek részt kulturális programok szervezésében Az egyesület létszáma 20-25 fő között mozog, amely az egyébként kis létszámú lisszaboni magyar közösséget tekintve, még rejt magában több lehetőséget. Az Egyesületnek kevés aktív tagja van, ugyanakkor most végre van lehetőség a bővítésre, mivel a magyarországi támogatás következtében változatosabb programokat, és a tagsággal járó több előnyt tudnak felajánlani az itt élő magyaroknak.

Az események helyszíne a St. Andrew’s shot egyház ingatlana, amelyet adományos alapon  bérelnek és ideális abból a szempontból is, hogy a templom mögötti teremhez konyha és egy kis kert is tartozik.

A vasárnapi iskola foglalkozásai szombat délelőttönként 10.30-13.00 óra között zajlanak. Korosztály szempontjából jellemzően 3-8 év közöttiek a gyerekek. Próbálkoztak csoportbontással, de a létszám túl alacsony volt, illetve azt tapasztalták, hogy a különböző korosztályú gyermekek kifejezetten élvezik egymás társaságát.

Havonta egyszer sikerül megszervezni egy külön órát a kisiskolásoknak, akik már tudnak vagy éppen tanulgatnak írni. Velük a Balassi-füzetekből (5. Játssz velünk!) “tanulnak”, melyet kiegészítenek beszélős-mesélős játékokkal. Szebegyinszki Kinga  KCSP ösztöndíjas igyekszik az órákat minél játékosabbá tenni.  Mivel az iskola helyszínén kert is található, ezért jó idő esetén kint tartózkodnak, hiszen a foglalkozások elején szükség van mozgásos játékokra (körjátékok, fogócska,  mondókák,  párkeresés kártyákkal, amihez mozogni, beszélni is kell, stb.)
Amikor az első ösztöndíjas megérkezett 2015 szeptemberében, a Balassi Intézetből érkezett könyv- és eszközcsomag is. Ez tartalmazta a Balassi-füzeteket, néhány magyar nyelvkönyvet, szótanuló  kártyákat, kockákat,  amelyeket rendszeresen használnak a mai napig is. Kinga ezen kívül az interneten keresgél, és az évszakokhoz, ünnepekhez igazítja az anyagokat. Mivel a gyerekek csak hetente vagy kéthetente járnak, és elég kicsik, sokat ismételik a mondókákat és a játékokat is. A foglalkozások általában rajzolással vagy valamilyen egyszerűbb kézműves tevékenységgel zárulnak. Ritkán sikerül táncot is tanulniuk az egyik apuka segítségével, aki néptánctanár.

A Portugál-Magyar Együttműködési Egyesületnek az is a célja, hogy a gyerekek szeressenek egy olyan társaságba járni, ahol a magyar nyelvet használják. Mivel a szülőknek is szükségük van egy ilyen közegre, a foglalkozások egyre inkább családi eseménnyé változnak. A szülők főznek, és a foglalkozás végeztével közös ebédre kerül sor, sőt – ha megtehetik – késő délutánig is ott maradnak.

A Portugál-Magyar Együttműködési Egyesület szeretne új kapcsolatokat kiépíteni elsősorban Spanyolországgal és Brazíliával, de egyelőre ehhez még az Egyesületnek meg kell erősödnie, hogy érdemi lépések történhessenek.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, további értékes információkért látogasson el honlapunkra.