Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége

Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége

MADACH Egyesület

Spanyolországi Magyarok Egyesülete

Látogasson el honlapunkra...

Tovább...

Kivonat a szervezet alapító okiratából

Előszó

A magyarok számának graduális növekedésével mind Madrid megyében mind országosan is emelkedett a magyar vagy vegyes-házasságból származó gyermekek száma, mely szükségessé tette a magyar nyelven folyó tevékenységek kanalizálását, nyelvünk és kultúránk elsajátításának megszervezését, melynek megvalósítására létrehoztunk egy nonprofit jellegű szervezetet. Mind a madridi Magyar Nagykövetség kulturális attaséja mid rajta keresztül a Balassy intézet is kifejezte együttműködési szándékát szervezetünkkel.

A SZERVEZET NEVE ÉS MÜKÖDÉSI FORMÁJA

1.- A spanyol alkotmány 22. cikkelye alapján megalapításra kerül ezennel 28031 Madrid Castrillo de Aza utca 4 szám 8. emelet C ajtó alatt bejegyzett székhellyel Magyar Kultúra Barátainak Szervezete, Madách Szervezet név alatt egy non profit jellegű szervezet, mely a törvények adta kereteken belül jogi személyként teljes körrel járhat el.

2.- A szervezetre vonatkozó szabályok és működési rend a jelen alapító okiratban vannak foglalva, a megállapodások pedig érvényesen elfogadásra kerültek a szervezet vezetőitől és közgyűlésétől hatáskörüknek megfelelően.

3.- A Szervezet határozatlan időre kerül megalapításra.

Elnök: Náray Bettina

######################

Magyar Hírlevél / Boletín Húngaro

Lectoris Salutem!

Spanyolország mindenkinek mást jelent. Egyeseknek Cervantes óriásait és Gaudí szerpentinjeit, másoknak végeláthatatlan homokos strandokat, Európa legnagyobb stadionjainak morajlását, vagy egy békés vasárnap délutánt az árkádokkal ölelt középkori főtéren.

A spanyolországi magyaroknak mégis egyet jelent ez a csodálatos kontrasztokkal teli ország: új otthont és új hazát. Néhány áldozatkész „spanyol magyar” tehet arról, hogy az új haza ne a régi helyett váljon új otthonná. Mert magyarnak lenni a Kárpát-medencétől többezer kilométerre büszkeség és egyben felelősség. Az idén öt éves MadáchEgyesület pedig bebizonyította, hogy lehetőség is.

Lehetőség arra, hogy a magyarok régi átkának tartott széthúzást legyőzzük, és összefogással megőrizzük és megosszuk mindazt, ami jó és ami a miénk. Erre szolgálnak a sokat emlegetett gulyás-party-k, a kulturális összejövetelek és a magyar nyelvtanítás elősegítése, amely azokat is megszólítja, akiknek a magyarság talán már csak egy családi anekdota.

A legfontosabb mégis az, hogy a Madách Egyesület képzeletbeli ajtaja mindenki előtt nyitva állt az elmúlt öt évben, és hiszem, hogy ez a következő öt évben is így lesz. Ehhez kívánok sok erőt, jókedvet és felejthetetlen közös pillanatokat.

Molnár Péter
KultúrTapas online magazin

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, további értékes információkért látogasson el honlapunkra.